TRACTAMENT INFORMATIU EN ELS MITJANS VALENCIANS ESCRITS D'ENTRADES DE PERSONES MIGRANTS

La periodista Teresa Díaz analitza i interpreta en aquest informe el tractament mediàtic de l’arribada dels vaixells de l’operació Aquarius al port de València, les arribades de persones migrants i refugiades per costes andaluses i valencianes, i les entrades de persones a través de les tanques de Ceuta i Melilla durant l’estiu de 2018.

A continuació presentem en titulars les conclusions que hem extret de l’anàlisi reflexades en l’informe: Per a més informació recomanem descarregar i consultar l’informe complet.

Tot per les persones migrants però sense les persones migrants

Les persones migrants són protagonistes del 60% dels titulars i de les imatges però, per contra, només se’ls dóna veu directament com a font en el 8% dels casos i tots ells guarden relació amb l’Aquarius.

 

L’Aquarius com a succés humanitzador de la informació sobre immigració

El tractament sobre l’Aquarius ha permés, en part, una humanització del fenomen migratori, i s’ha acostat a històries personals que tenen el seu reflex en les fotografies publicades.

 

La dona: ni està ni se l’espera

Les dones migrants només apareixen citades expressament o dins del terme persona/es en el 10% dels titulars. Només en un cas una dona immigrant és el subjecte del titular de la informació, però no apareix el seu nom (real ni fictici) en cap lloc de la informació.

 

Compromís professional davant el racisme i la xenofòbia

Ser conscients dels prejudicis racistes que totes les persones tenim i que podem traslladar inconscientment als nostres textos és el primer pas per a deixar de reproduir estereotips sobre les persones migrants.

 

Les persones no som mercaderies

Els discursos utilitaristes es colen en informacions aparentment asèptiques que poden semblar, a simple vista, una manera de véncer el recel però el seu rerefons és perillós, ja que converteixen la persona migrant en un recurs útil.

 

Què va ser abans: la premsa o la classe política?

Es posa en evidència la subordinació dels mitjans al món polític, més enllà de ser una mera rutina productiva, quan, si mirem les fonts, quasi el 55% de les analitzades són de tipus institucional.

 

La sobreexposició informativa a l’Aquarius augmentà la preocupació per la immigració

Les moltes informacions concentrades en el mes de juny provocaren una impressió distorsionada sobre la realitat que va tindre el seu reflex en el CIS i que corre de mòbil a mòbil.